Robotul stelar a revenit în spațiu, acum cu inteligență emoțională

12.12.2019

     Cimon, primul asistent al astronautului alimentat de inteligență artificială în lume, a revenit pe Stația Spațială Internațională - de data aceasta cu o capacitate sporită de a analiza emoțiile umane, anunță revista IT Online din Republica Africa de Sud.

      Obiectivul, potrivit cercetătorilor care au reglat bine robotul după prima sa misiune de succes la bordul navei spațiale, este de a transforma Cimon dintr-un asistent științific într-un "însoțitor empatic".


Prima variantă a robotului stelar înregistra imagini

     Așa cum a fost robotul Cimon original, care a petrecut 14 luni în spațiu, noul și îmbunătățitul Cimon-2 este un proiect comun al IBM, Airbus și German Aerospace Center (DLR).

     Cimon-1 a revenit pe Pământ de la Stația Spațială Internațională (ISS) în august. Cimon-2 se îndreaptă spre stația spațială pe o rachetă SpaceX care a fost lansată pe 4 decembrie de la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida.

      Cimon, care reprezintă compania mobilă interactivă a echipajelor, a fost dezvoltat pentru a ajuta astronauții cu numeroasele sarcini și activități de cercetare.

      Robotul plutitor controlat prin voce, care funcționează cu un zâmbet ușor pe fața ecranului său, poate afișa instrucțiuni și înregistra imagini în timpul unui experiment. El poate citi din manuale și poate da răspunsuri conversaționale.

      Când a fost întrebat despre dimensiunea unei bile cu medicamente, Cimon și-a făcut debutul pe ISS în noiembrie 2018, răspunzând la o comandă a astronautului german ESA, Alexander Gerst, spunând: 

"Ce pot face pentru tine?"

     Cimon-1 a asistat inițial la un experiment studențesc despre cristalizare și și-a demonstrat capacitatea sa de manevră în modulul de cercetare Columbus al ISS unde a înregistrat imagini video și imagini.

     Cimon-2 include microfoane mai sensibile, computere mai solide și tehnologia IBM Watson Tone Analyzer, care utilizează analiza lingvistică pentru a detecta emoția de pe tonul unei conversații.

     Ca și în cazul Cimon-ului inițial, Cimon-2 va folosi o duzină de rotori interni pentru a manevra fără greutate, a încuviința sau a clătina din cap atunci când ascultă și va urma un astronaut în mod autonom sau la comandă.

      Echipat cu senzori cu ultrasunete, Cimon-2 a fost proiectat și pentru o orientare îmbunătățită în compartimentele înguste ale ISS.

      În același mod în care a făcut-o predecesorul său, Cimon-2 folosește camere, microfoane și un difuzor pentru a vedea, auzi și vorbi. Când Cimon-1 a fost folosit pentru prima dată la ISS, "s-a dovedit că poate înțelege nu numai conținutul din contextul dat, ci și intenția din spatele acestuia, folosind IBM Watson", a declarat pentru IT Online Matthias Biniok, manager de proiect IBM: Watson AI.

Varianta Cimon-2 evaluează emoțiile umane

     Cimon-2 face un pas mai departe cu capacitatea sa de a evalua emoțiile - ceea ce Biniok numește inteligență emoțională.

     În viitor, Cimon va răspunde empatic și la situațiile adecvate, pe baza analizei sale.Watson Tone Analyzer, livrat de la IBM Cloud, poate evalua emoțiile unui astronaut. De exemplu, dacă Cimon-2 ar simți că un astronaut este provocat de o sarcină, acesta ar putea oferi asistență sau încurajare.

     Aceasta este aceeași tehnologie Watson folosită de întreprinderile din centrele de servicii pentru automatizarea interacțiunilor și a chatbots-urilor pentru a detecta tonul unui client în timpul și înaintea unui dialog automat.

     Cimon-2 încorporează alte tehnologii AI, inclusiv IBM Watson Assistant, care oferă unității aeriene capabilitățile sale de conversație, precum și serviciile Watson Speech to Text, pentru recunoașterea vorbirii și transcrierea textului.

     Noul Cimon-2 este, de asemenea, un ascultător mai bun. Noile microfoane fac dispozitivul mai sensibil la comentarii și comenzi vocale.

     Cimon-2 are o durată de viață extinsă. "Este planificat ca Cimon-2 să rămână pe ISS timp de trei ani și să sprijine echipajul", explică Till Eisenberg, managerul de proiect Cimon la Airbus.Dincolo de asta, echipa de cercetare așteaptă cu nerăbdare scenariile viitoare.

     O posibilitate ar fi să încărcați AI într-un "cloud ISS" pentru utilizare în călătorii spațiale. "Într-o călătorie pe Lună sau pe Marte, echipajul ar putea să se bazeze pe un serviciu de asistență AI, fără o legătură permanentă de date către Pământ", spune Christian Karrasch, managerul de proiect Cimon cu DLR.


Articolul integral poate fi accesat aici:

https://it-online.co.za/2019/12/12/ai-powered-space-robot-is-back-now-with-emotional-intelligence/


Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți