Roboții de lângă noi

16.11.2019

     În urmă cu câteva luni principalele ziare cu profil economic din România anunțau că Ion Țiriac, magnatul român aflat pe primul loc în topul bogăției a fost detronat de un antreprenor din Onești, a cărui avere este evaluată la peste 7,5 miliarde de dolari. De unde a apărut Daniel Dineș și, mai mult, care este afacerea care l-a propulsat ca pe o rachetă în mediul financiar mondial?

     Ziarul Financiar face o radiografie a poveștii de succes numită Daniel Dineș, a unui start-up bazat pe inteligență artificială și aplicarea ei directă și simplă în viața de toate zilele.

     UiPath, o companie fondată în Bucureşti de românii Daniel Dineș şi Marius Tîrcă şi care s-a specializat în cea mai în vogă tehnologie la nivel global - dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii, ar fi în discuţii pentru obţinerea unei runde gigant de finanţare care ar duce evaluarea companiei la 7 miliarde de dolari, mai mult decât dublu faţă de situaţia de la runda precedentă de finanţare, scrie Business Insider, citat de Ziarul Financiar.

Începutul - Vintilă, Alex și Pișcot, roboții software care lucrează în patiserii și firme de contabilitate 

     Toate afacerile au procese de business care presupun muncă repetitivă pentru angajați, anunță website-ul Start-up Cafe sau cum spune fondatorul unicornului românesc UiPath - "folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru mâini". Roboții software pot fi instruiți, în același mod ca și oamenii, să folosească aplicațiile de pe computer și pot elibera angajații de aceste procese repetitive. Companiile lui Daniel Dineș profită de această tehnologie și dezvoltă astfel de roboți nu doar pentru corporații, ci și pentru patiserii sau producători de mezeluri. Cristian Ignat, CEO-ul Aggranda, a explicat pentru Start-up Cafe cum funcționează această tehnologie și cum poate ajuta afacerile. "Noi creăm timp în companii cu ajutorul roboților software. Practic dezvoltăm roboți software care preiau taskurile repetitive dintr-o companie și eliberează oamenii de acestea. De exemplu dacă este o persoană care 8 ore pe zi introduce facturi, adică ia datele de pe facturile fizice și le bagă într-un sistem de contabilitate - acesta este un task foarte repetitiv - și putem face roboți care să preia documentul scanat dintr-un anumit folder, să citească datele și să le introducă.

     Astfel, persoana respectivă este eliberată de acele 8 ore și o să aibă mai mult timp pe care va putea să și-l dedice unor taskuri mult mai constructive decât să dea copy/paste dintr-o parte în alta. Dezvoltăm roboții aceștia pe platforma UiPath. UiPath este o platformă pe care oricine poate să-și creeze acești roboți software", explică Cristian Ignat.

     Ca partener Silver UiPath, Aggranda a dezvoltat deja cinci roboți software pentru branduri din România și este în discuții avansate pentru inițierea altor proiecte. Automatizările sunt folosite în prezent pentru a optimiza cu precădere procese din departamentele Financiar-contabil, Operațional, Resurse Umane, Achiziții, Suport tehnic, dar sunt folosite cu succes și în activități de marketing sau juridic. Unul dintre primii roboți dezvoltați de Aggranda, Alex, salvează deja 64 de ore de muncă pe lună pentru patru angajați ai companiei de servicii contabile Safeco, cu zero erori și reducerea costurilor operaționale.

     "Un alt exemplu de robot software creat de noi este Pișcot de la brutăria Ana Pan. Acesta automatizează două procese. Primul este de a prelua comenzile de la supermarket-uri. Cum funcționează:

  • Supermarketurile trimit zilnic către Ana Pan mai multe comenzi

  • O comandă poate conține 100 de grame de pișcoturi, 500 de grame de sărățele, etc

  • Comanda este trimisă prin email în format PDF

  • Înainte exista o persoană care prelua toate comenzile și trebuia ca până la ora 14:00 să bage comenzile în sistemul pe care îl folosește Ana Pan, iar după asta, comenzile intrau în producție

  • Acum, persoana respectivă este înlocuită de robotul Pișcot

     Al doilea proces este cel de reconciliere. În panificație se întâmplă următorul fenomen: un client poate să comande de la Ana Pan 500 de grame de fursecuri și când le pune pe cântar îi arată că sunt 497 de grame. Diferența poate fi de la cântar sau se fărămițează un fursec și ajung 450 de grame. Atunci, Ana Pan ar factura pe cât a trimis - adică pe 500 de grame, dar clientul a primit 450. Atunci robotul Pișcot trebuie să verifice dacă ce a ajuns la client este ceea ce a trimis. Înainte exista un angajat care verifica toate acestea manual", explică antreprenorul Cristian Ignat, citat de Start-up Cafe.

     Aggranda a mai dezvoltat robot software Vintilă, pentru Uniunea Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

     Vintilă face:

  • Zilnic importul de facturi aferente vânzărilor de roviniete din platforma online în care se întamplă vânzarea în programul de contabilitate (aduce vânzările din site în programul de contabilitate)

  • Zilnic reconcilierea plăților online înregistrate în contabilitate în site (sincronizează plățile din programul de contabilitate cu comenzile din site)

  • Zilnic operează extrasul bancar pentru contul în care sunt făcute plățile rovinietelor și împerechează facturile importate la primul punct cu plățile din extras - linie cu linie, plată cu plată

  • Lunar, pentru luna trecută, downloadează arhivele zilnice cu facturi emise, dezarhivează tot, comasează (pune în același folder toate facturile), verifică diferențele (ce facturi există emise și ce nu a fost importat în programul de conta), crează un raport cu aceste diferențe și caută facturile lipsă una câte una în platforma online, le downloadează și le adaugă în arhiva mare (cea comasată)

Dezvoltarea unicornului românesc 

     Daniel Dineș a povestit pentru Ziarul Financiar periplul echipei sale de la un start-up la un gigant pe piața roboților. "Primul client al UiPath a fost în 2014, când o companie de BPO din India a venit la noi şi a spus că fac un proiect-pilot cu unul din competitorii noştri, dar că aceştia sunt foarte scumpi şi nu prea receptivi la sugestiilor lor. Testând ce facem noi, au văzut că se potrivea bine nevoilor lor. Am trimis trei oameni în India, inclusiv Marius (Tîrcă - n.red., al doilea fondator), unde au stat trei luni şi am înţeles în sfârşit piaţa. Ne-am dat seama că noi aveam produsul bun, dar eram într-o piaţă greşită. A fost noroc, un moment excepţional pentru noi. Dacă se întâmpla cu doi ani mai devreme nu am fi avut un produs pregătit. Competitorii noştri ar fi avut timp să fie în faţă şi să sugrume piaţa. Următorul client important a fost Capgemini, care ne-a ales pentru că şi-au dat seama că aveam cea mai bună tehnologie la acel moment. Tot în 2014, un alt client a fost Cognizant, o firmă importantă americană, cu bază mare în India. Din feedbackul acestor trei firme am reuşit să dezvoltăm produsul.

În 2015 am primit prima finanţare, la un incubator la Londra, de 1,6 milioane de dolari. Am folosit fondurile ca să angajăm oameni şi să ne extindem. Ne-am mutat din apartamentul din Delea Veche în iunie 2015. Finanţarea ne-a ajutat să ne schimbăm mentalitatea. Noi ne concentram să ne păzim "cash-ul". Acum am reuşit să avem curaj să investim într-o piaţă bazându-te pe intuiţia că o să crească. E greu să te desparţi de bani când ai muncit pentru ei. În aprilie 2017 am ridicat o finanţare de 30 de milioane de dolari, la o evaluare a companiei de 110 milioane dolari. Am dat mai puţin de 30% din companie. La acel moment avem nevoie de capital şi am început să căutăm investitori. Fondul de investiţii Accel s-a mişcat cel mai repede. A fost o coincidenţă că era o româncă partener acolo. Luciana (Lixandru - n.red) chiar ne spunea că nu credea că fondul va investi vreodată în România, nu era în target. Ei se uită la companii care pot valora un miliard. Nimeni nu se aştepta să ajungă la un miliard în 10 luni, dar şi în 6 ani dacă faci 10x nu e rău. Eu am fost reticent la ideea de investitor, mi-l imaginam ca pe un rechin care vrea să-ţi fure puiul. Dar am descoperit că există şi investitori sofisticaţi, care vor să ducă un business înainte şi caută antreprenori care pot face asta. La marile companii de IT din SUA, CEO-ul este de cele mai multe ori chiar fondatorul".

     Fondurile de investiţii te ajută să recrutezi oameni foarte valoroşi, recunoaște Daniel Dineș pentru Ziarul Financiar. "Noi am plătit 4 milioane de dolari comisioane către firmele de recrutare. E foarte scump să recrutezi o echipă. Noi plătim salarii de top la nivelul ţărilor în care mergem. În România ne uităm cât plătesc alte firme pe aceeaşi poziţie şi plătim 20% peste ei. Un programator bun face cam 3.000 euro net uşor, pe cartea de muncă, plus bonus de 20-30% pe an. UiPath are 600 de angajaţi cu oferte acceptate, din care în România peste 250. Noi vrem să fim un soi de Google sau Facebook în România, să creem un nou tip de companie aici. Noi avem oameni de top din toate domeniile, nu doar programatori, ci şi pe vânzări, juridic şi marketing. Toţi oamenii sunt la un nivel foarte sus", conchide Daniel pentru Ziarul Financiar.

Oamenii lucrează cot la cot cu roboții 

     Companiile nu vor putea supra­vieţui în viitor fără a apela la roboţi software care să elibereze oamenii de realizarea unor activităţi repetitive.

     "Automatizarea este o necesitate pentru că lipsa de personal trebuie suplinită, dar totodată aceasta este şi o oportunitate pentru cei care doresc să îşi crească nivelul de cunoştinţe, să se specializeze în domeniile avansate de programare a automatizărilor, de analiză de date, pentru că nevoia de specialişti rămâne în continuare - ingineri care cunosc ceea ce se întâmplă în reţelele de telecom (n.red.: în cazul în care aceasta este industria unde se face automatizarea) şi în reţelele IT, pentru că orice specialist are nevoie de cineva să îi spună ce procese trebuie automatizate şi să verifice dacă automatizările făcute îşi ating scopul. În final, roboţii ajung la rezultatul pozitiv de a elibera capacitate operaţională pentru activităţi mai avansate, îndeplinind de asemenea parametrii operaţionali şi de business pentru care au fost programaţi. Automatizările sunt o necesitate fără de care nu vom putea supravieţui în anii următori în domeniul telecomunicaţiilor şi în domeniul IT pentru telecomunicaţii, datorită schimbărilor care intervin pe noile tehnologii - mutarea tehnologiilor de telecom în cloud şi introducerea 5G-ului, dar şi datorită avansului transferului de date pentru media şi IoT", a declarat pentru Ziarul Financiar, Răzvan Pîrvu, head of market area engagement - managed services în cadrul Ericsson, unul dintre cei mai mari furnizori locali de echipamente şi servicii pentru operatorii de comunicaţii.

     Majoritatea celor care proiectează automatizări, cei care construiesc roboți și cei care îi învață ce să facă, explică faptul că oamenii vor lucra continuu cu roboții și că roboții îi scapă pe oameni doar de acțiunile repetitive și nicidecum să-i elimine din procesele de producție. "Obiectivul roboților software nu este de a elimina oamenii de la joburile lor, ci de a-i elibera pentru a se ocupa de alte taskuri mult mai constructive. De exemplu o persoană care introduce date de pe facturi 8 ore pe zi, nu se dezvoltă deloc din punct de vedere profesional. Atunci, astfel de roboți preiau acele taskuri și împing oamenii să se dezvolte. Eu nu cred că o să ia locurile de muncă. Eu cred că tehnologia, în orice domeniu, o să schimbe anumite joburi. Într-adevăr, unele joburi o să dispară, dar o să apară altele. Să ne gândim că așa s-a întâmplat cu orice - înainte oamenii foloseau căruța, după au trecut la mașină, după la camion/TIR și așa mai departe. Putem lua ca exemplu ATM-urile pentru bănci - acum 20 de ani, ca să mergi să scoți bani din contul tău trebuia să mergi la casierie și să stai la coadă. Iar atunci, gândește-te la câți oameni care aveau jobul acela - brusc, n-au mai făcut asta. N-au fost dați afară, au trecut printr-un proces de conversie profesională", a menționat Cristian Ignat, CEO-ul Aggranda pentru Start-up Cafe.

     Concluzionând, un viitor apropiat ni se prezintă astfel: oamenii vor fi degrevați la locurile de muncă de activitățile repetitive care vor fi preluate de roboți. Angajații urmează să fie folosiți pentru a gândi, optimiza și îmbunătăți fluxul tehnologic și pentru a face alte activități, cu specific creativ. Dacă ne amintim, acum peste 30 de ani, când apăruseră primele computere se spunea că aceste calculatoare ne vor înlocui și doar ele vor lucra, iar noi vom muri de foame. NU S-A ÎNTÂMPLAT AȘA CEVA. La apariția internetului s-a anunțat același lucru - calculatoarele care vor comunica între ele ne vor trimite în șomaj. NU S-A ÎNTÂMPLAT AȘA CEVA. Eu sunt adeptul lui Daniel Dineș care, parafrazândul pe Bill Gates - "Un computer în fiecare casă" a spus "Fiecare om cu robotul lui". Acesta este viitorul!




Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți