Primii trei catalizatori din spatele unei revoluții monetare iminente

29.11.2019

O perspectivă largă asupra viitorului finanțelor și criptocurrency

Big Bang-ul

     Istoria a început să se scrie în vara anului 2011, când prețul Bitcoin a intrat în balon; a crescut brusc și a înregistrat cu adevărat un uimitor 32 de dolari, ceea ce la vremea aceea era un salt teribil, susține finanțistul Augustus Lee pe blogul Coinmonks, preluat de revista de specialitate Medium. Ceea ce urcă, trebuie să scadă și, în mod inevitabil, prețul Bitcoins s-a scufundat cu nasul în jos, până la gama de $ 2.00. Aceasta a sfârșit a fi o baie de sânge de -94%, dar pentru persoanele care au ținut posturile lor, au sfârșit prin a obține o recompensă masivă. După cum știm cu toții, Bitcoin a avut un trecut impresionant, cu boom aproape armonic și cicluri explozive. În spatele acestor cicluri, variabilele care stau la baza întregii construcții criptografice, cunoscute sub numele de catalizatori mută piețele.

     Investitorii și comercianții speculează deopotrivă motivele pentru a cumpăra sau vinde activul digital, iar în cazul Bitcoins, mai multă cumpărare și mai puțin vânzare. Indiferent de acceptarea sau nu a prețului, indiferent dacă este caracteristică de creștere sau un mers greoi și stângaci, un lucru este sigur: piața se mișcă din cauza evenimentelor semnificative care declanșează speculații. Acestea fiind spuse, iată primii trei catalizatori pe termen lung care vor propulsa Bitcoin către noi înălțimi și vor revoluționa finanțele.

1: Guvernele

     Da, ai auzit bine: guvernele și ascultă-mă. Nu sunt aici pentru a politiza nimic, deoarece putem fi cu toții de acord, asta devine enervant, dar istoria a arătat că guvernele, indiferent de mărime, nu au cele mai bune rezultate în ceea ce privește politicile fiscale și monetare. 

Foto: Mauricio Artieda pe Unsplash

     Priviți imperiul roman, odată ce națiunea cea mai puternică din lume a scăzut din cauza hiperinflației. În jurul anului 211 d.Hr., argintul Denarius a fost introdus și la acea vreme, conținea 95% argint. Aproape 60 de ani mai târziu, Denarius a fost doar 50% argint și, din cauza lăcomiei guvernamentale, argintul a fost complet din monedă după mult timp. Acest lucru se datora faptului că moneda a sfârșit pur și simplu, fiind confecționată din bronz cufundat în argint, cu majoritatea argintului căptușeau buzunarele oficialilor guvernamentali. Când s-a spus și s-a făcut totul, prețurile s-au umflat aproximativ 1000%, iar puterea de cumpărare a monedei "argint" s-a apropiat de zero.

     Cum a contribuit la căderea unui imperiu? motivul este simplu; nu-și mai puteau permite armata în creștere. Deoarece valoarea monedei lor scădea și nevoia lor de securitate creștea, plata a fost în cele din urmă întreruptă. Acesta este un exemplu clasic de lăcomie guvernamentală care provoacă dezechilibru pe piețe.

     După cum sunt sigur că majoritatea dintre voi știți, bitcoin are o ofertă finită, iar distribuția este descentralizată. Acești doi factori împiedică singuri o singură entitate să monopolizeze piața. Atunci când un punct de distribuție centralizat este responsabil pentru producția de monedă, poate apărea o probabilitate mult mai mare de hiperinflație și alte dezastre economice.


Diagramă - sursa Medium

     În prezent, există câteva țări care se confruntă cu hiperinflație. Pentru a numi câteva, ele sunt Zimbabwe, Venezuela și Sudanul de Sud, toate înregistrează rate record ale inflației, cu înregistrarea Argentinei în 2018, cea mai mare rată în 27 de ani. Odată cu obținerea de emitere de bitcoin la nivel mondial, precum și cu cât de ușor este să cumpărați, persoanele care locuiesc în țări care se confruntă cu devalorizarea monedelor, pot începe să-și păstreze economiile împotriva acțiunilor guvernului lor prin Bitcoin.

2: Băncile centrale

     Nu numai că guvernele devalorizează moneda, ci și băncile centrale o fac, dar și prin rate ale dobânzii și alte politici monetare manipulative. Două dintre cele mai mari bănci centrale manipulează în prezent piața în timp ce vorbim. Rezerva Federală (FED) și Banca Centrală Europeană (BCE) folosesc și folosesc un set de metode controversate pentru a "slăbi" și "a înăspri" economia. Acestea realizează acest lucru prin ceea ce se numește Quantitative Easing (QE) și Quantitative Tightening (QT.) Pur și simplu, QE crește oferta și cererea, scăzând ratele dobânzilor și fac achiziții de active la scară largă și QT face invers. Teoretic, acest lucru oferă băncilor comerciale capitaluri de împrumut și, odată cu reducerea ratelor dobânzii, încurajează creditul pentru consum și comercial.

      De obicei, QE (Programul de relaxare cantitativă sau de cumpărare a activelor - quantitative easing sau asset purchase programme - reprezintă o politică monetară neconvențională în care o bancă centrală cumpără titluri de stat sau alte titluri de valoare de pe piață pentru a reduce ratele dobânzilor și pentru a mări oferta de bani. Ameliorarea cantitativă cum mai este denumită, crește oferta de bani din economie prin creditarea instituțiilor financiare (îndeosebi a băncilor) cu capital, în efortul de a promova accelerarea creditării și creșterea lichidității din piață. Este considerată relaxare cantitativă atunci când ratele dobânzilor pe termen scurt sunt sau se apropie de zero și nu implică tipărirea de bancnote noi - n.r.) și QT (Quantitative tightening - strângerea cantitativă (QT) este o politică monetară contracțională aplicată de o bancă centrală pentru a reduce cantitatea de lichiditate din economie. Politica este inversul relaxării cantitative (QE) care vizează creșterea ofertei de bani pentru a "stimula" economia - n.r.) sunt susținute de majoritatea economiștilor keynesieni (Economia keynesiană reprezintă diverse teorii macroeconomice despre modul în care pe termen scurt - și în special în timpul recesiunilor - producția economică este puternic influențată de cererea agregată (cheltuielile totale în economie). În opinia keynesiană, cererea agregată nu este neapărat egală cu capacitatea productivă a economiei; în schimb, este influențat de o serie de factori și uneori se comportă în mod eronat, afectând producția, ocuparea forței de muncă și inflația - n.r.), deoarece mulți cred că cererea consumatorilor este ceea ce este puterea economiei. Sprijinul pentru cererea consumatorilor este ceea ce determină utilizarea unor astfel de politici monetare, dar, din păcate, pentru noi, problemele se desfășoară în culise; economia globală este pe calea unei crize de lichiditate.


Foto: Etienne Martin pe Unsplash

     Recent, ONU a declarat că se află în plină criză de numerar, cu multe state membre incapabile să plătească cotizații, ceea ce de unul singur este alarmant. Cu lichiditatea piețelor globale în pericol și ratele dobânzilor care se află la valori minime record, performanța QE pe această piață este pur și simplu un ajutor de bandă pentru o rană împușcată cu arme, dar din fericire pentru noi, Bitcoin va beneficia atunci când acest porc va sângera.

3: A patra revoluție industrială

     Acesta este mare și sunt sincer surprins că puțini oameni s-au concentrat pe a 4-a revoluție industrială (Industrial Revolution -n.r.) în întregime. Pentru cei care nu știu, ne aflăm în primele etape ale celui de-al patrulea IR, care constă în sisteme cyber-fizice, internetul lucrurilor, inteligență artificială (IoT) și rețea în ansamblu. Tehnologia evoluează într-un ritm de neconceput, care nu a fost încă vreodată, iar în lumea finanțelor, înregistrările tradiționale și alte forme de comunicare monetară sunt lente, practic și ineficiente.

     Societatea pentru sistemul de telecomunicații financiare interbancare (SWIFT) este cea mai mare rețea monetară din lume, care este utilizată de peste 200 de țări și, în medie, asigură transportul pentru 31 de milioane de tranzacții financiare zilnic. Sunt sigur că știați cu toții unde merg, dar tehnologia blockchain va perturba sistemul, dar într-un mod bun. Atât SWIFT, cât și Blockchain au un lucru în comun, ambele oferă mijloacele sigure de comunicare pentru tranzacțiile financiare, dar acesta este unul dintre foarte puțini și, pentru a fi complet sincer, este mult mai ușor să explicăm superioritatea Blockchains.

     Sistemul SWIFT este pur și simplu un mijloc sigur de comunicare, care folosește un cod de identificare bancar de 8 sau 11 cifre. Deși puternic, sistemul SWIFT nu deține active, nu gestionează fonduri, poate fi scump și este relativ lent, însă tehnologia blockchain oferă mijloacele pentru remedierea acestor defecte și multe altele.

     Când transferați active digitale prin blockchain, de obicei, ne putem aștepta să plătească o taxă mică și, în funcție de cel folosit, depășesc rareori câțiva dolari. Atunci când transferă fonduri în mod tradițional, instituțiile percep de obicei un procent mic sub forma unei taxe. Acum, ipotetic vorbind, spuneți că sunteți înstăriți și că trebuie să transferați, spuneți un milion de dolari pentru orice motiv; un transfer tradițional la 1% va costa 10.000 USD, dar folosind un blockchain, același transfer ar putea costa mai puțin de 50 de cenți și reduce timpul de tranzacție la o simplă fracție.

     Tehnologia evoluează într-un ritm record și sunt dispus să pariez că sistemul SWIFT nu poate ține pasul sau va ajunge să lipsească de eficiență în comparație cu un blockchain. Al patrulea IR va necesita un sistem monetar complet nou, care să-și consolideze caracteristicile, să automatizeze tranzacțiile într-o manieră fiabilă, dar sigură și care să poată fi integrată în aproape orice vă puteți gândi.

     În ultimul deceniu, tehnologia financiară (FinTech) a explodat. Serviciile financiare care au fost rezervate anterior clienților înstăriți ale băncilor mari de investiții sau fondurilor speculative, sunt acum disponibile tuturor. În cadrul extinderii în vârf FinTech, tehnologia blockchain este înfiptă drept în inimă. Bitcoin, în vârstă de doar 10 ani, a stârnit ceva nevăzut până acum în lumea finanțelor. Cei mai talentați dezvoltatori din întreaga lume au contribuit în mod colectiv la acest sector, și mulți care se concentrează doar pe blockchain, FinTech ne va consuma viețile noastre zilnice în timpul celei de-a patra revoluții industriale.

Ce va veni cu asta?

     S-ar putea să vă întrebați ce au toate cele trei subiecte în comun. Gândiți-vă doar la modalitățile în care cele trei se pot corela. Tensiunile globale dintre națiuni cresc, atât private, cât și datoria publică este la valori maxime, bunurile și serviciile sunt prea scumpe pentru majoritatea, iar inegalitatea bogăției se agravează. Totul și toată lumea poartă povara nereușită a infrastructurii financiare și monedele care sunt dominante își pierd rapid puterea de cumpărare.

      Nu totul este însă pesimist, însă două lucruri sunt sigure: oamenii sunt obosiți și își doresc schimbări, iar tehnologia evoluează într-un ritm neașteptat. Băncile mari nu mai apelează la lovituri, tunuri; un consens este și asta îi îngrijorează. La începutul acestui an, Rep. Brad Sherman din California, (D), a spus că proiectul Libra Facebook "poate face mai mult pentru a pune în pericol America decât pe 11 septembrie ", dar mulți văd aceste comentarii ca o expresie a fricii. Deși, nu toți membrii Congresului consideră acest lucru ca o amenințare, mulți încurajează inovarea pieței libere, de exemplu Rep. Warren Davidson, (R), de fapt, au propus Facebook să renunțe la Libra și să adopte în schimb bitcoin.

     Extinderea rapidă a tehnologiei, împreună cu guvernele și băncile centrale, pierzând încet aderarea monetară pe care o au asupra societății, se vor aprinde pentru a fuziona într-o rachetă blockchain mult așteptată. Instituționalizarea aproape forțată a cripto-ului, atât pentru guverne, cât și pentru bănci, ne va aduce beneficii, oamenilor și sperăm să deschidă calea generațiilor următoare.


Articolul integral poate fi accesat aici: 

https://medium.com/coinmonks/the-top-3-catalysts-behind-an-impending-monetary-revolution-85735af7e170



Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți