Plan grandios de salvare a internetului de distopia digitală
Inventatorul internetului Tim Berners-Lee și-a publicat planul de salvare a rețelei web, avertizând că o "distopie digitală" rămâne marele pericol, dacă marile companii tehnologice și guvernele nu își schimbă modul de a trata această problemă, anunță cotidianul de specialitate ZD Net în ediția sa de pe 25 noiembrie.
Berners-Lee a prezentat prima parte a Contractului pentru Internet - nouă principii la nivel înalt pentru guverne, companii tehnologice și persoane fizice - în noiembrie anul trecut.
Contractul spune, de exemplu, că guvernele ar trebui să se asigure că toată lumea se poate conecta la internet și ar trebui să mențină netul disponibil tot timpul, în timp ce companiile tehnologice sunt solicitate să facă internetul accesibil și accesibil tuturor și să respecte confidențialitatea consumatorilor și date cu caracter personal.
În ultimul an, cinci grupuri - inclusiv companii de tehnologie, guverne și alte grupuri precum și persoane fizice interesate - au lucrat la elaborarea a 76 de clauze completate cu detaliile care stau la baza fiecăruia dintre cele nouă principii.
Următorul pas este de a încuraja companiile tehnologice, guvernele și alte organizații să se înscrie și să accepte să respecte aceste reguli.
Berners-Lee susține că, deși invenția sa s-a dovedit a fi unul dintre cele mai puternice instrumente pe care trebuie să ne schimbăm viețile în bine, a devenit și o sursă de noi amenințări, inclusiv interferențe electorale, hărțuire online, amenințări la adresa vieții private și răspândirea de dezinformare.
Fundația Web subliniază faptul că unul din trei tineri de 12-17 ani din SUA au fost terorizați online, că o poveste falsă ajunge la 1.500 de oameni de șase ori mai repede, în medie, decât o poveste adevărată, și că escrocheriile online costă utilizatorii din peste 20 de țări o sumă estimată la 172 miliarde de dolari în 2017. Diviziunea digitală este o altă problemă: în timp ce 83% dintre europeni sunt online astăzi, doar 28% dintre africani sunt - iar 46% din lume încă nu este online.
"Puterea web-ului de a transforma viața oamenilor, de a îmbogăți societatea și de a reduce inegalitatea este una dintre oportunitățile definitorii ale timpului nostru. Dar dacă nu acționăm acum - și acționăm împreună - pentru a împiedica utilizarea web de către cei care Vrem să exploatăm, să împărțim și să subminăm, riscăm să risipim potențialul ", a spus Berners-Lee.
Inițiatorii Contractului pentru Internet s-au reunit pentru a crea o "viziune a web-ului pe care o dorim", a declarat pentru ZDNet directorul de politici al Fundației Web, Emily Sharpe.
Următorul lucru: executarea
Următorul pas este să începem să aplicăm câteva dintre principii. Companiile și guvernele care susțin contractul trebuie să-și respecte principiile și să arate progrese față de acestea - și să publice și să raporteze în acest sens.
De exemplu, proiectul solicită companiilor tehnologice să ofere un panou central de control care să le permită consumatorilor să vadă ce date sunt deținute despre acestea.
"Într-un an de acum vrem să vedem că multe alte companii au pus de fapt aceste panouri de control", a spus Sharpe.
Proiectul a fost deja susținut de Google, Facebook, Reddit și DuckDuckGo, împreună cu grupuri civice, inclusiv Electronic Frontier Foundation, Public Knowledge and Classing Digital Rights. S-au înscris și guvernele Germaniei, Franței și din Ghana.
Dar mai este mult de făcut. Iar unele dintre acele companii care s-au înscris sunt cele care sunt învinuite în mod regulat pentru starea precară a web-ului.
"Faptul că s-au înscris și și-au pus numele împotriva acestui lucru este semnificativ. Lumea va putea privi în urmă într-un an și spune" ai făcut de fapt lucrurile pe care ai spus că le vei face? ", a spus Sharpe.
"Nu suntem deloc încrezători că se va întâmpla peste noapte, dar așteptăm să vedem progrese semnificative în decurs de un an sau doi și vom continua să facem eforturi pentru anii următori. Acest lucru ne va angaja noi în anii următori", a adăugat Sharpe.
Șansele sunt împărțite în privința Contractului pentru Internet: multe companii tehnologice își câștigă la maximum banii, extrăgându-ne viețile digitale pentru ca datele să le reambaleze și să le vândă, în timp ce guvernele folosesc opriri și dezinformare pentru a reduce disensiunile și dezbaterea. Este o situație pe care mulți ar crede că se înrăutățește și nu merge deloc spre o direcție bună. Dar acesta nu este un motiv pentru a renunța, argumentează Sharpe.
"Suntem într-un punct critic. Nu este prea târziu. Nu poate fi prea târziu - trebuie să facem ceva în acest sens", a spus Emily Shape.
Materialul integral poate fi accesat aici:
https://www.zdnet.com/article/this-is-tim-berners-lees-grand-plan-to-save-the-web-from-digital-dystopia/?ftag=TRE-03-10aaa6b&bhid=28467381385814455927673318562011