Introducere în crypto și internetul valorii
Aceasta este prima parte dintr-o serie introductivă, scrisă de Circle Team în cadrul propriei pagini, Circle Blog, preluată de website-ul de specialitate Medium pentru a explica pe înțelesul unui spectru larg de cititori unele concepte la nivel înalt din lumea activelor criptografice și a tehnologiei blockchain.
Activele Crypto promit că vor face pentru comerț și finanțe, ceea ce a făcut internetul pentru comunicare. Alimentate de o inovație revoluționară numită tehnologie blockchain, activele cripto fac parte din procesul de transformare radicală a economiei globale, prin construirea unui nou tip de internet. Un internet unde valoarea poate fi schimbată în mod liber și sigur cu oricine, oriunde în lume, în orice moment. Un internet care este deținut în mod colectiv de utilizatorii săi, fără controlul oricărui guvern sau corporație, explică echipa Circle Team.
Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba în conceptul Internetul Valorii (Internet of Value - eng.), cel mai bine este să începeți cu primul activ criptat din lume - Bitcoin.
Originea activului criptat sau simplu cryptomoneda
Activele Crypto s-au născut din ideea că banii ar trebui să fie eliberați din strânsoarea guvernelor lumii și și a instituțiilor bancare puternice care au controlat valutele din cele mai vechi timpuri.
În 2008, o persoană (sau un grup anonim) care folosea numele Satoshi Nakamoto a publicat o carte albă de 8 pagini pe un forum de internet care stabilea cadrul unui nou tip de valută a internetului. Lucrarea a fost publicată ca urmare a unei crize financiare globale, când încrederea în instituțiile noastre financiare a fost într-o scădere constantă.
Scopul lui Nakamoto a fost să creeze o monedă care să funcționeze complet în afara sistemului financiar tradițional. Pentru a păstra moneda sigură, Nakamoto a venit cu o nouă modalitate inteligentă de a încuraja oamenii din întreaga lume să folosească calculatoarele pentru a rula software care să permită funcționării noii sale monede.
Moneda lui Nakamoto se numea Bitcoin, iar sistemul care a menținut-o în funcțiune a fost cunoscut sub numele de Blockchain. În anii de după lansarea Bitcoin, Nakamoto a dispărut, fără să mai auzim vreodată de el.
Programul Bitcoin este deschis, ceea ce înseamnă că oricine poate contribui pentru îmbunătățirea acestuia. În lipsa lui Satoshi, mii de pasionați din întreaga lume au ajutat la construirea Bitcoin, care s-a dezvoltat într-o rețea financiară de mai multe miliarde de dolari - deschisă tuturor și deținută de nimeni.
Identitatea lui Nakamoto rămâne unul dintre marile mistere nesoluționate ale timpurilor moderne.
Bitcoin: care este marea găselniță?
Sistemul Bitcoin prevede că doar 21 de milioane de bitcoin vor fi create vreodată. În cei 10 ani în care a funcționat, nimeni nu a găsit vreodată o modalitate de a falsifica bitcoin sau de a înșela sistemul cheltuind bitcoin pe care nu le dețineau. Aceasta este prima dată în istorie în care un activ digital rar ar putea fi schimbat pe internet fără sprijinul unei terțe părți, spre exemplu o bancă.
Conceptul că acum putem deține și schimba în mod liber active digitale doar pe internet este o provocare a modului în care ne gândim la bani și la sistemul financiar global în ansamblu.
Cum funcționează totul?
De aici intră tehnologia blockchain, anunță Circle Team pe site-ul Medium. Deși implică o informatică complicată, în centrul său, este o modalitate de a urmări în mod sigur proprietatea asupra activelor digitale.
Blockchain-urile au câteva ingrediente principale care lucrează împreună:
1. Rețea globală peer-to-peer (computer-la-computer - rețea simplă fără intermediari)
2. Tip special de evidență contabilă
3. Tehnologie de criptare
Circle Team explică simplu cum funcționează totul: Dacă Petru vrea să plătească 1 bitcoin lui Paul, își anunță intenția către întreaga rețea. Fiecare computer își verifică individual evidența pentru a confirma că Peter are un sold suficient pentru a-l plăti pe Paul. Dacă rețeaua este de acord că Peter are suficiente fonduri pentru a-l plăti pe Paul, plata este procesată. În acest moment, fiecare computer din rețea își actualizează evidența. Dacă Peter ar încerca să meargă și să-i plătească lui Jim același bitcoin, rețeaua ar vedea că l-a trimis deja lui Paul și se refuză tranzacția.
Fiecare registru contabil grupează noi tranzacții în "blocuri" care sunt "înlănțuite" într-un mod care face imposibilă modificarea tranzacțiilor anterioare, de unde și termenul "blockchain". Acest lucru se realizează prin știința criptografiei, de unde derivă numele active crypto.
Rețele descentralizate
Deci, cine controlează și muncesc pe aceste computere care verifică tranzacțiile în rețea? Oameni de pe glob care au descărcat voluntar software-ul Bitcoin. De ce o fac? Deoarece sunt plătiți, pe bază de comision, cu bitcoin nou creat printr-un proces numit minerit.
Strălucirea sistemului Nakamoto constă în faptul că nu are nevoie de nicio entitate centrală care să funcționeze - este o rețea descentralizată. Dacă o parte din calculatoarele din rețea vor fi pica sau vor fi distruse, rețeaua va continua să funcționeze fără probleme, așa cum a fost în ultimii 10 ani.
Dincolo de Bitcoin
La suprafață, Bitcoin sună ca o nouă modalitate inovatoare de a trimite plăți pe internet în afara sistemului bancar. O privire mai profundă dezvăluie o nouă modalitate revoluționară pentru ca oamenii să aibă încredere și să colaboreze între ei printr-o rețea comună - banii sunt pur și simplu prima aplicație.
În cazul în care blockchainul Bitcoin a fost construit pentru a ține evidența tranzacțiilor bitcoin, tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a tranzacționa orice valoare - titlu de proprietate, date, participații la companii și chiar drepturi de proprietate asupra artei și muzicii. Această realizare a determinat crearea a peste 1.600 de active criptate, concepute pentru a facilita o gamă largă de schimb de valori.
Platformele bazate pe Blockchain precum Ethereum permit programarea valorii pentru a face lucruri interesante folosind aplicații numite contracte inteligente. De exemplu, titlul unei singure proprietăți de închiriere poate fi stocat pe blockchain-ul Ethereum. Folosind contracte inteligente, proprietarul ar putea vinde acțiuni ale proprietății cuiva din cealaltă parte a lumii. Cineva din Mumbai ar putea achiziționa 5% dintr-o clădire de apartamente în New York și să primească 5% din veniturile din chirie în fiecare lună în mod automat. Această tranzacție este alimentată de activul criptat nativ Ethereum numit eter. Acest exemplu doar arată vârful aisbergului, în raport cu ceea ce Internetul Valorilor este capabil.
În anii următori, sistemul nostru financiar global va fi reconstruit, creând o nouă eră a comerțului peer-to-peer, adică în rețea simplă computrer-to-computer. Întreaga industrie va fi transformată și se vor crea noi afaceri care nu mai erau posibil anterior.
Activele Crypto și rețelele deschise de blockchain vor fi forța motrice a acestei noi ere.
Internetul valorilor
La fel cum internetul ne-a schimbat lumea conectându-ne în moduri fără precedent, tot așa va fi și Internetul Valorilor. Oportunitatea de a construi o planetă mai bună și mai incluzivă financiar prin conectarea tuturor prin intermediul unei rețele partajate de schimb de valori este monumentală.
La Circle Invest, obiectivul echipei Circle Team este să vă oferim o modalitate perfectă de a face primii pași spre pe Internetul Valorilor, în timp ce aflați mai multe despre această nouă tehnologie interesantă.
Materialul integral poate fi citit aici: https://medium.com/circle-blog/intro-to-crypto-and-the-internet-of-value-21d29691d607