Internet 3.0: Descentralizare totală
Internet 1.0 este pentru site-uri HTML.
Internet 2.0 este o rețea socială și conținut creat de utilizator.
Cum vine Internet 3.0?, se întreabă George Alex Popescu, content writer pentru revista de specialitate Medium.
Ce este Internet 3.0?
Ești familiarizat cu Napster, Kazaa și BitTorrent? Astăzi, Bittorent a cunoscut Bitcoin și a dat naștere următoarelor startup-uri, rețele sau organizații:
Putere de calcul descentralizată - Golem, printre altele, este o piață peer-to-peer (computer - to - computer) pentru a pune la treabă excesul de putere al computerului tău și a-l utiliza pentru alte persoane. Funcționează deoarece nu există o modalitate ușoară de a plăti nimănui pe planetă fracțiuni de un dolar pentru că și-a folosit procesorul timp de 1 minut. Totuși, acest lucru este posibil prin blockchain.
Schimburi descentralizate. Delta Ether, printre altele, este un schimb de criptomonede care funcționează în mod descentralizat (adică, fără o contrapartidă centrală). Schimburile descentralizate permit tranzacționarea de la egal la egal, ceea ce înseamnă că, atunci când este executată o tranzacție, articolele sunt schimbate direct între comercianți, fără a atinge vreun terț și fără ca comercianții să poată opri schimbul. Această abordare elimină în întregime riscul de contrapartidă. Pe de altă parte, permite, de asemenea, oamenilor să tranzacționeze complet anonim.
Aprobarea protocolului descentralizat - Tezos, printre altele, este o platformă open-source pentru active și aplicații și permite participanților să voteze pentru a-și modifica regulile și protocoalele. Participanții pot alege să schimbe structura taxelor, regulile, API-urile protocolului, aproape orice. Acest mecanism de modificare a protocolului este construit în cadrul regulilor de rețea și nimeni nu are dreptul de a face veto sau de a anula. Imaginați-vă dacă comercianții eBay ar putea vota pentru a reduce comisioanele eBay fără să poată fi oprită de conducerea eBay. Desigur, acest lucru deschide ușile către politică și, de asemenea, oligarhiilor, deoarece deținerea mai multor monede Tezos vă oferă, evident, mai multă putere pentru a influența voturile.
Alte companii similare includ, dar nu se limitează la:
Stocare descentralizată de fișiere (Filecoin)
Denumire de domeniu descentralizată (Namecoin)
Stocarea în cloud descentralizată (Storj)
Baze de date descentralizate (BigchainDB, IPFS)
Alocarea descentralizată a adreselor de internet (JACS)
Codificare și streaming video descentralizată (Livepeer).
Descentralizarea serviciile financiare (Bitcoin, Litecoin etc.) și multe altele.
Harta universului crypto prezentată de Alexander Lange în Medium
Modele de afaceri
Piețele online centralizate, cum ar fi Amazon, Uber, E-Bay sau Lending Club, câștigă de obicei aproximativ 10% -35% din schimburile de valori prin intermediul platformei.
Alte platforme online cum ar fi Facebook sau Google nu împart niciun venit din anunțuri obținut din datele personale schimbate prin intermediul platformei. Ei păstrează 100%.
În plus, toate piețele și platformele de piață centralizate exercită un control deplin asupra cine poate face reclamă, cine și ce poate fi vândut, cui, unde, etc.
Controlul lor complet, atunci când compania este tânără sau fragilă, nu se exercită prea mult. Vor să atragă utilizatori și clienți. Cu toate acestea, pe măsură ce compania crește și presiunea din partea investitorilor și a piețelor financiare crește, poziția de platformă a monopolului de facto în sectorul lor este de obicei forțată pentru creșterea taxelor și pentru a controla cine și ce anume lucruri pot fi tranzacționate pe platformă. De exemplu, Google are un istoric de interzicere a anumitor categorii de anunțuri pe platforma sa. Majoritatea oamenilor sunt de acord că interdicțiile, până în prezent, au fost legitime și vizează industrii dăunătoare sau în mare parte frauduloase de la vânzarea produselor și serviciilor lor. Cu toate acestea, puterea de viață sau de moarte a Google asupra întregii industrii este supărătoare.
În comparație, rețelele și organizațiile descentralizate au încercat până în prezent mai multe modele de afaceri diferite.
Finanțare și criptomonede
Startup-urile tradiționale, centralizate, își vând capitalurile proprii investitorilor. Echitatea este absentă prin definiție, până la 100%. Și odată vândute, investitorii au de obicei un drept contractual care împiedică startup-urile să creeze mai multe acțiuni și să le dilueze fără aprobarea lor.
Echitatea este o problemă într-un proiect descentralizat. Echitate la ce? Ce controlează deținătorii de capitaluri proprii?
Majoritatea organizațiilor descentralizate menționate mai sus și-au creat propriile monede cripto pentru a-și finanța crearea. Modelul lor obișnuit de afaceri este să facă din monedă, artificial sau legitim, o parte necesară a fiecărei tranzacții din rețeaua lor. Pe măsură ce numărul de tranzacții crește și inventarul de monede este limitat, monedele devin mai valoroase. Și rețeaua folosește propriul inventar de monede pentru a-și finanța cheltuielile. În plus, unele rețele descentralizate preiau și un procent din valoarea schimbată pe platformele lor.
Cu toate acestea, abordarea tokenului nu a reușit până acum să funcționeze pentru majoritatea rețelelor.
Cele mai de succes jetoane au astăzi mii de adrese zilnice active.
Fig. 2. Numărul de adrese active pe rețea pe zi, scara jurnalului, pentru MakerDAO (violet), Tezos (albastru), Binance (portocaliu)
Acest lucru nu este surprinzător. Toate aceste organizații descentralizate sunt startup-uri noi. Este nevoie de timp pentru startup-uri pentru a construi infrastructura. Doar câțiva dintre ei vor avea milioane de utilizatori după 3-5 ani. Majoritatea startup-urilor pot fi în continuare afaceri viabile, deși au doar sute de utilizatori activi zilnic, dar jetoanele lor nu vor avea nicio valoare reală din cauza supra-inventarului. Prin urmare, este posibil să vă bazați pe activitatea tokenului și în sărăcia de a finanța toate proiectele descentralizate, poate să nu fie o modalitate viabilă de a finanța aceste proiecte.
Cred că este nevoie de un model alternativ de token (jeton) pentru majoritatea acestor proiecte. Un model care va avea profituri semnificative pentru investitori, chiar dacă rețeaua va obține doar succesul modest de 100 de tranzacții pe zi. Totuși, acest lucru poate necesita o creștere a taxelor de rețea.
Cele patru întrebări deschise ale entităților descentralizate
În timp ce mă gândesc la descentralizare, sunt multe în minte multe întrebări:
Ce sunt aceste entități? Sunt afaceri, rețele, organizații, protocoale sau altceva? Conceptul de organizație autonomă descentralizată, sau DAO (Decentralized Autonomous Organization - n.r.), a fost folosit în trecut. După câte știu, nicio entitate care operează activ care folosește un model DAO real nu mai există în prezent și generează venituri. Toate entitățile au directori, angajați, conturi bancare, birouri etc. Sau nu este așa? Rețeaua Bitcoin în sine, cu toți dezvoltatorii din diferite organizații care încearcă să contribuie la aceasta, este destul de descentralizată.
Guvernare: Liderii din entitățile centralizate sunt necesari. Adesea, liderii nu sunt prea buni în luarea deciziilor, dar luarea unor decizii este adesea mai bună decât să nu poată lua nicio decizie. Multe organizații au murit pentru că nu s-a făcut nimic deloc. Organizațiile descentralizate sunt capabile să ia decizii rapid și eficient pe parcursul a 5-10 ani în timp ce cresc?
Rețelele descentralizate sunt mai ieftine să funcționeze și au un avantaj perturbator față de rețelele centralizate? Nu este clar. Lending Club (Clubul de Credit - n.r.), una dintre primele startup-uri de creditare P2P, a susținut că structura costurilor lor este mai ieftină decât băncile. Cu toate acestea, se pare că costul creditării de capital și costul achiziției clienților au fost subestimate, iar băncile au un capital mai mic și o achiziție mai ieftină a clienților. Marjele de profit ale Clubului de Credit nu sunt impresionante. Nici Uber nu este. Nici Amazon nu este. Cred că nu există un singur răspuns la această întrebare, dar presupunerea că o entitate descentralizată este mai rentabilă decât o entitate centralizată nu este evident. În istoria umană, organizațiile centralizate disciplinate (armate, imperii, ...) au avut în mod clar mai mult succes decât federațiile, comunele etc.
Există o valoare construită și unde se află? Modelul de pornire / Venture Capital a funcționat de la boomul Dot Com, deoarece a fost un model rentabil pentru toți cei implicați. Venture Capital-urile au făcut bani, iar antreprenorii de succes au atras mai mulți antreprenori inteligenți. Este foarte important ca fondatorii și investitorii din aceste organizații descentralizate să aibă succes sau nu vor exista entități descentralizate din a doua generație.
Concluzie
Care este inovația aici?
Cred că un schimb care poate funcționa fără risc de contrapartidă este o adevărată inovație.Cred că o metodă de a plăti fracții de dolari în mod eficient oricărei persoane de pe planetă este o adevărată inovație.Cred că într-o bună zi vom vedea Netflix de Internet 3.0 în falimentul Blockbuster-ului de Internet 0, 1.0 sau 2.0.
Cu toate acestea, rămân întrebări. Este descentralizarea într-o afacere similară comunismului în politică? Chiar funcționează acest model? În 1990, la Moscova, totul era rațional, pâinea era extrem de rară. Când un lider comunist l-a întrebat pe primarul londonez cine este responsabil cu aprovizionarea cu pâine la Londra pentru ca ei să învețe secretele lor, primarul, confuz, a răspuns "Nimeni!" Aprovizionarea noastră modernă de hrană este o piață descentralizată și tot mai puțini oameni merg flămânzi pe stradă.
Articolul original poate fi citit aici: https://medium.com/@georgealexpopescu/internet-3-0-decentralizing-everything-b463897b0e10