Cele mai rapide supercomputere din lume au înregistrat viteze mai mari decât oricând cu Linux

17.12.2019

          Noua listă a celor mai rapide computere din lume - Top 500 supercomputere este finalizată și fiecare rulează mai repede decât un petaflop folosind Linux, anunță revista de specialitate ZD Net. Un petaflop este un număr de o mie de trilioane sau un quadrillion de operațiuni matematice pe secundă și reprezintă o viteză de calcul extrem de rapidă pentru o singură mașină. 

          Da, se vorbește foarte mult despre modul în care calculatoarele cuantice pot face operațiuni extrem de complexe în 200 de secunde, aceleași pe care le-ar executa cel mai rapid supercomputer din lume într-un interval de 10.000 de ani. Este frumos. Dar adevărul simplu este că, pentru aproape toate lucrările, supercomputerele sunt mai rapide decât orice altceva de pe planetă. Și, în ultimele top 500 de supercomputere, viteza medie a acestor piloți bazați exclusiv pe sisteme de operare Linux a ajuns acum la un uimitor 1,14 petaflops.

           Topul celor mai rapide mașini din lume nu s-a schimbat iunie 2019.

           Conducătorul detașat al acestei curse este sistemul Oak Ridge de la Laboratorul Național de Sisteme Summit, care deține viteze de top cu un rezultat HPL de 148,6 petaflops. Acesta este un supercomputer IBM bazat pe procesoare Power9 și NVIDIA Tesla V100 GPU.  

           Într-un loc destul de îndepărtat se află o altă mașină IBM: Sistemul Sierra al Laboratorului Național Lawrence Livermore. Folosește aceleași procesoare, dar a atins "doar" o viteză de 94,6 petaflops.

           Foarte aproape, în spate, la numărului 3 se află supercomputerul Sunway TaihuLight, cu un marcaj HPL de 93,0 petaflops. TaihuLight a fost dezvoltat de Centrul Național de Cercetări din Ingineria și Tehnologia Computerului Paralel (NRCPC) și este instalat la Centrul Național de Supercomputare din Wuxi, China. Este alimentat exclusiv de procesoarele SW26010 ale producătorului chinez Sunway. 

           Sunway este urmat pe locul 4 de Tianhe-2A (Calea Lactee-2A). Acesta este un sistem dezvoltat de Universitatea Națională de Tehnologie de Apărare din China (NUDT). Este amplasat la Centrul Național de Supercomputere din China. Alimentat de procesoare Intel Xeon și acceleratoare Matrix-2000, are o viteză maximă de 61,4 petaflops.

          Pe locul 5, Frontera, construit de Dell, un sistem Dell C6420 este alimentat de procesoarele Intel Xeon Platinum. Viteza la 23,5 petaflops. Supercomputerul este amplasat la Texas Advanced Computing Center al Universității din Texas.


           China continuă să dezvolte mașini din ce în ce mai rapide. Acum are aproape jumătate (227) dintre cele mai rapide supercomputere din lume. În același timp, sistemul american amplasat doar pe teritoriul SUA rămâne aproape de tot timpul scăzut la 118. Acestea fiind spuse, sistemele americane sunt, în medie, semnificativ mai mari și mai rapide. Deci, din punct de vedere al performanței agregate, supercomputerii din SUA au încă o cotă de 37,8% din listă. China este în urmă cu o cotă de performanță de 31,9%. China câștigă. Lista din iunie 2019 avea SUA cu 38,4% din performanța totală a listei, iar China cu 29,9%

          În timp ce în vârf, cel mai rapid din competiția rapidă a rămas același; este însă o poveste diferită cu lista Green500. Aceasta este o listă a celor mai multe supercomputere a căror eficiență energetică s-a transformat.

           Noul număr 1 este prototipul supercomputer A64FX, care a furnizat 16,9 gigaflop / watt putere consumată. Doar puțin mai verde la numărul 2 este NA-1, o mașină Zettascaler care folosește procesoarele PEZY-Computing PEZY-SC2 și livrează 16,3 gigaflop / watt.

           Al treilea sistem Green500 este cel mai sus menționat sistem AiMOS. Dovedește-ți că poți fi rapid și verde. Urmează alte două sisteme IBM Power9 / NVIDIA V100.

           În timp ce cipurile rapide sunt vitale pentru cele mai rapide computere, nu este vorba doar despre procesoare. Pentru ca procesoarele să ofere performanțe ridicate, au nevoie un volum mare de date pe care le pot obține cât mai rapid prin rețele super-performante. În timp ce Ethernet este utilizat în 52% (258) dintre sistemele Top 500, în ultima perioadă, datele sunt furnizate tot mai des de HDR InfiniBand de la Mellanox Technologies. O sută patruzeci și una dintre primele 500 de supercomputere folosesc acum HDR InfiniBand, inclusiv două dintre primele cinci.

           Din perspectiva performanței, este clar de ce este așa. În ciuda diferenței în numărul de sisteme implementate, mașinile bazate pe InfiniBand reprezintă 40% din performanța totală a Top 500, iar mașinile bazate pe Ethernet au 29%.

           Noile viteze de 200 Gigabits transmise pe secundă de rețelele Mellanox HDR InfiniBand înregistrează, de asemenea, o căutare mare pe piața super-computerelor. În următoarea listă Top 500, sunt sigur că vom vedea multe sisteme care implementează acest nou InfiniBand mai rapid.

          Indiferent de hardware, toate cele 500 de supercomputere cele mai rapide din lume au un lucru în comun: toate rulează sisteme de operare bazate pe Linux.

Materialul original poate fi accesat aici:


https://www.zdnet.com/article/the-worlds-fastest-supercomputers-hit-higher-speeds-than-ever-with-linux/


Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți