Ce sunt monedele de confidențialitate?
Aceasta este partea a patra a unei serii introductive, scrisă de Circle Team pe pagina Circle Blog, preluată de revista de specialitate Medium, pentru a explica unele concepte la nivel înalt din lumea activelor criptografice și a tehnologiei blockchain.
Monedele de confidențialitate, cum ar fi Zcash și Monero, sunt special concepute pentru a oferi confidențialitate completă și untraceability (proprietatea de a menține rute anonime atât atacatorilor interni, cât și externi) la tranzacționare. Creatorii lor sunt credincioși pasionați de conceptul conform căruia confidențialitatea financiară este un drept uman și o parte integrantă a unei societăți libere. De asemenea, se tem de un viitor în care toate tranzacțiile sunt digitale și informațiile financiare private ale tuturor pot fi ușor expuse.
Zcash și Monero utilizează fiecare tehnici care le fac private în moduri în care Bitcoin și alte criptomonede nu sunt. În cazul în care fiecare tranzacție Bitcoin lasă o urmă digitală care poate fi vizibilă public, Zcash și Monero funcționează mai mult ca numerarul fizic - tranzacțiile se lasă aproape fără înregistrări prin care pot fi urmăriți expeditorul sau receptorul. Zcash și Monero sunt tehnologii în stadiu incipient al căror loc ultim în societate este incert.
Cu toate acestea, într-o epocă în care ne lăsăm din ce în ce mai multe informații personale sensibile, online și offline, există un interes mare pentru mai multe tranzacții private. Există, probabil, un trend puternic pentru nevoia de a păstra informațiile financiare private, atât pentru companii, cât și pentru persoane fizice, deoarece datele cu profil înalt sunt în creștere. Mai mult, tehnologia care stă la baza monedelor de confidențialitate sunt explorate pentru a rezolva problemele sociale presante legate de securitatea datelor și nu numai.
Bitcoin - nu este pe deplin privat
Înainte de a înțelege ce face ca Zcash și Monero să fie private, vă ajută să înțelegeți de ce Bitcoin și majoritatea criptomonedelor nu sunt pe deplin private - prin proiectare, toate tranzacțiile se desfășoară necriptate și în aer liber, pentru a se putea vedea toate.
Bitcoin funcționează prin înregistrarea fiecărei tranzacții la blockchain Bitcoin - un registru public deschis care ține evidența cât de mult deține bitcoin fiecare utilizator. Când are loc o nouă tranzacție, sistemul verifică dacă expeditorul are suficient bitcoin înainte de procesarea tranzacției și actualizarea soldurilor expeditorului și receptorului pe blockchain (simplificăm detalii aici un pic, în realitate operațiunile sunt mult mai complexe - n.r.).
Pentru o tranzacție în care Rachel trimite lui Sean 1 bitcoin, următoarele date sunt difuzate public:
Adresa expeditorului: 1Mz7153HMuxXTuR2R1t78mGSdzaAtNbBWXSuma: 1 Bitcoin
Adresa receptorului: 3PtJRj5xKUKJ21TshP5u2G6dQMPNz2yUSc
Aceste șiruri lungi de cifre sunt echivalentul Bitcoin al unei adrese de e-mail, numită adresă publică. La fel cum poți crea adresa de e-mail alias123@gmail.com care nu este legată de numele tău, adresele publice Bitcoin nu conțin informații de identificare personală. În acest sens, tranzacția lui Rachel și Sean este anonimă.
Cu toate acestea, pentru fiecare adresă publică, cineva poate căuta fiecare tranzacție făcută vreodată împreună cu soldul său bitcoin. Dacă cineva și-ar da seama că adresa expeditorului aparținea lui Rachel, ar putea vedea un istoric al fiecărei tranzacții pe care Rachel a făcut-o vreodată și cât de mult deține bitcoin. Dacă Sean știa că bitcoinul de mai sus provine de la Rachel, acum este în siguranță cu toate aceste informații. În acest sens, Bitcoin este doar un instrument de analiză a datelor semi-private și avansate care facilitează ca analiștii să facă deducții despre tranzacțiile Bitcoin.
Un blockchain mai privat
Criptomonedele funcționează prin înlocuirea funcției principale a intermediarilor financiari tradiționali cu un blockchain. În cazul în care băncile urmăresc cât de mulți bani are toată lumea într-o bază de date centrală, criptocurrențele urmăresc cât de mulți bani are toată lumea pe un blockchain vizualizabil public.
După cum s-a demonstrat cu Bitcoin, rezultatul este o înregistrare semi-anonimă prin care străinii pot analiza și trage concluzii. Zcash și Monero urmăresc de asemenea tranzacțiile pe blockchain; diferența cheie, cu toate acestea, Zcash și Monero folosesc tehnici care împiedică pe oricine încearcă să-și analizeze blockchain-urile să poată decripta identitatea celor care fac tranzacții.
Realizarea acestui lucru nu este o faimă mică și implică metode complexe de criptografie - o știință folosită pentru a împiedica înțelegerea mesajelor de către terți. După cum sugerează și numele, toate criptocurrențele folosesc criptografia pentru a funcționa - Zcash și Monero folosesc doar metode mai avansate care fac ca istoricul tranzacțiilor lor să fie indescifrabil.
Tehnicile numite semnături de apel, tranzacții confidențiale de apel, adrese stealth - nedetectabile (Monero) și dovezi de cunoaștere zero (Zcash), permit toate avantajele unor blockchain-uri publice, cum ar fi Bitcoin, fără dezavantajele de a lăsa în urmă indicii digitale care pot fi analizate de către terți. Rezultatul este capacitatea de a tranzacționa cu o confidențialitate completă, inperceptibilă în lumea exterioară.
Războiul pentru confidențialitate
Importanța păstrării vieții private este o dezbatere complicată în continuă evoluție. Pe de o parte, dreptul la confidențialitate poate fi abuzat pentru a ascunde un comportament nefast și periculos. Pe de altă parte, o societate în care avem așteptări apropiate de zero pentru păstrarea vieții private este una în care, probabil, nu suntem cu adevărat liberi.
Creatorii Monero și Zcash susțin că confidențialitatea este o parte esențială a unei societăți libere și că tehnologiile lor pot ajuta la păstrarea acestei libertăți.
Creatorii Zcash și Monero subliniază că ne îndreptăm către o lume în care aproape toate tranzacțiile sunt digitale, iar majoritatea oamenilor nu se gândesc la cât de multe date lasă în urmă activitățile financiare. Fie că avem încredere în rețele de cărți de credit terțe sau servicii de plată pentru a ne proteja activitatea financiară sau folosim criptomoneda Bitcoin, riscăm să fim controlați din exterior.
Dacă așteptările noastră de confidențialitate financiară erodează încet într-o economie pur digitală, îngrijorarea lor este că, într-o bună zi, ne putem pune problema deciziilor noastre de cumpărare zilnice, ceea ce nu ar trebui să apară într-o societate cu adevărat liberă. Susținătorii monedelor de confidențialitate spun că există destulă putere tehnologică să le ofere oamenilor un control complet asupra celor care le văd datele. Cu informații financiare sensibile "scăpate" din instituții precum Equifax (în 2017) și JP Morgan Chase (în 2014) scăpări care cresc în frecvență și gravitate, acestea accentuează avantajele tranzacțiilor deconectate complet de la informațiile de identificare personală.
De asemenea, fac referire la numeroase exemple istorice în care guvernele au confiscat în mod nedrept averea de la propriii lor cetățeni. În cazuri extreme, subliniază că bogăția privată și nesesizabilă poate fi un lucru puternic.
Aplicații generale ale tehnologiei private
Aceleași atribute care fac această tehnologie puternică fac, de asemenea, ca locul său viitor în societatea avansată să fie foarte incert. În societățile moderne, reglementarea sensibilă este o parte integrantă a unei economii care funcționează bine. Pentru a rămâne conforme cu reglementările, majoritatea întreprinderilor trebuie să aibă o idee cu cine lucrează. Monedele pur anonime precum Monero și Zcash fac acest lucru foarte dificil, astfel încât rămâne neclar unde se încadrează.
În ciuda acestei incertitudini, există o emoție extraordinară în jurul tehnologiei pe care monedele de confidențialitate rulează - în special cu Zcash. Revizuirea tehnologiei MIT a numit aplicația Zcash de dovezi de cunoaștere zero ca una dintre cele mai puternice tehnologii avansate din 2018 - în principal datorită potențialului său de aplicare în rezolvarea multor probleme existente legate de confidențialitate în finanțarea online.
Entuziasmul este atât de mare, încât JP Morgan Chase testează acum tehnologia Zcash. Ei văd potențialul tehnologiei de a permite clienților să tranzacționeze în siguranță, fără amenințarea ca informațiile lor personale să fie expuse de hackeri. De asemenea, explorează metode pentru a permite autorităților de reglementare corespunzătoare, accesul "numai pentru vizualizare" la tranzacții să rămână conforme. Interesul lor pentru tehnologia de conservare a confidențialității vorbește despre faptul că confidențialitatea este importantă nu numai pentru persoane, dar și pentru companii.
Mulți văd potențialul de a aplica tehnologia de conservare a vieții private a Zcash dincolo de finanțe. Aceeași tehnologie poate alimenta într-o zi alegerile online ale viitorului. Crearea de sisteme de vot online care să permită oamenilor să demonstreze că sunt eligibili să voteze fără să își dezvăluie identitatea sau să expună modul în care au votat devine posibilă.
Viitorul aparține vieții private
Zcash și Monero au fost lăudați pentru tehnologia de ultimă oră, prin care și-au stabilit capacitatea de a păstra tranzacțiile private. Există cu siguranță un caz social pentru păstrarea vieții private atât pentru companii, cât și pentru persoane, în special în cadrul unei economii globale, care este din ce în ce mai digitală. Ceea ce rămâne neclar este calea pe care o vor lua aceste tehnologii spre a ajunge la o adopție semnificativă.
Materialul integral poate fi citit aici: https://medium.com/@cdempsey_82904/what-are-privacy-coins-f0f0695cd640