Ce este Cryptocurrency Mining?

14.11.2019

     Cryptocurrency Mining este procesul în care tranzacțiile între utilizatori sunt verificate și adăugate în registrul public blockchain, relatează site-ul de specialitate Binance Academy. Procesul de exploatare este, de asemenea, responsabil pentru introducerea de noi monede în oferta circulantă existentă și este unul dintre elementele cheie care permit criptomonedelor să funcționeze ca o rețea descentralizată de la egal la egal, fără a fi nevoie de o autoritate centrală terță parte.

     Bitcoin este cel mai popular și bine pus la punct exemplu de criptomonedă minabilă, dar este de remarcat faptul că nu toate criptocurrențele sunt minabile. Mineritul Bitcoin se bazează pe un algoritm de consens numit Dovada Muncii (Proof of Work).

Cum funcționează? 

     Un miner este un nod din rețea care colectează tranzacții și le organizează în blocuri. Ori de câte ori sunt efectuate tranzacții, toate nodurile de rețea le primesc și își verifică valabilitatea. Apoi, nodurile miniere adună aceste tranzacții din grupul de memorie și încep să le asambleze într-un bloc (bloc candidat), notează Binance Academy.

     Primul pas de exploatare a unui bloc este de a toca individual fiecare tranzacție luată din pool-ul de memorie, dar înainte de a începe procesul, nodul miner adaugă o tranzacție în care își trimit singuri recompensa minieră (recompensă bloc). Această tranzacție este denumită tranzacție cu bază de monede, care este o tranzacție în care monedele sunt create "din aer rarefiat" și, în cele mai multe cazuri, este prima tranzacție înregistrată într-un bloc nou.

     După ce fiecare tranzacție a fost spălată, tocăturile sunt apoi organizate în ceva numit Arbore Merkle (sau arbore de hash) - care se formează prin organizarea diverselor hașuri de tranzacție în perechi și apoi păstrarea acestora. Rezultatele sunt apoi organizate în perechi și încă o dată, iar procesul se repetă până se ajunge la "vârful copacului". Partea superioară a arborelui se mai numește root hash - hașă rădăcină (sau rădăcina Merkle) și este practic un hash unic care reprezintă toate hașe anterioare care au fost folosite pentru a-l genera.

     Hash-ul rădăcină - împreună cu hash-ul blocului anterior și un număr aleator numit nonce - este apoi plasat în antetul blocului. Antetul blocului este apoi hașat producând o ieșire bazată pe acele elemente (hash rădăcină, hash-ul blocului anterior și nonce) plus câțiva alți parametri. Rezultatul rezultat este hash-ul de bloc și va servi drept identificator al blocului nou generat (blocul candidat).

     Pentru a putea fi considerată valabilă, ieșirea (hash-ul blocului) trebuie să fie mai mică decât o anumită valoare țintă determinată de protocol. Cu alte cuvinte, hash-ul blocului trebuie să înceapă cu un anumit număr de zerouri.

     Valoarea țintă - cunoscută și sub denumirea de hashing difficulty - dificultăți de izolare - este ajustată în mod regulat prin protocol, asigurându-se că viteza la care sunt create blocuri noi rămâne constantă și proporțională cu cantitatea de forță de izolare dedicată rețelei.

     Prin urmare, de fiecare dată când noi mineri se alătură rețelei și concurența crește, hashing difficulty - dificultatea de apariție va crește, împiedicând scăderea timpului mediu de blocare. În schimb, în ​​cazul în care minerii decid să părăsească rețeaua, dificultatea de apariție va scădea, menținând timpul de blocare constant, chiar dacă există o putere de calcul mai mică dedicată rețelei.

     Procesul de exploatare presupune ca minerii să păstreze hashing antetul blocului de mai multe ori, prin iterarea prin nonce până când unul din minerul din rețea produce în cele din urmă un hash de bloc valid. Când este găsit un hash valid, nodul fondator va transmite blocul în rețea. Toate celelalte noduri vor verifica dacă hash-ul este valid și, în caz afirmativ, va adăuga blocul în copia lor a blockchain-ului și va trece la minarea următorului bloc.

     Cu toate acestea, se întâmplă uneori ca doi mineri să difuzeze un bloc valid în același timp, iar rețeaua să ajungă la două blocuri concurente. Minerii încep să extragă următorul bloc pe baza blocului pe care l-au primit mai întâi. Competiția dintre aceste blocuri va continua până la extragerea următorului bloc pe baza unuia dintre blocurile concurente. Blocul care este abandonat se numește orphan block - bloc orfan sau stale block - bloc învechit. Minerii acestui bloc vor reveni la minarea lanțului blocului câștigător.

Bazinele miniere 

     În timp ce recompensa de bloc este acordată minerului care descoperă hash-ul valabil mai întâi, probabilitatea de a găsi hash este egală cu porțiunea puterii miniere totale din rețea. Minerii cu un procent mic din puterea minieră au o șansă foarte mică de a descoperi singur următorul bloc. Bazinele miniere sunt create pentru a rezolva această problemă. Înseamnă acumularea de resurse de către mineri, care își împărtășesc puterea de procesare într-o rețea, pentru a împărți recompensa în mod egal între toți cei din piscină, în funcție de cantitatea de muncă pe care o contribuie la probabilitatea de a găsi un bloc.


Rămâneți la curent cu mai mult conținut și nu uitați să consultați celelalte videoclipuri pe această temă ale  Binance Academy - https://www.binance.vision/

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți