Banii evoluează. Din nou. Iată de ce ar trebui să afli despre crypto

20.11.2019

     Aceasta este partea a doua a unei serii introductive, scrisă de Circle Team pe pagina Circle Blog, preluată de revista de specialitate Medium, pentru a explica unele concepte la nivel înalt din lumea activelor criptografice și a tehnologiei blockchain.

     Banii nu s-au mai schimbat în vreun fel de foarte multe sute de ani. Deși au luat multe forme de-a lungul istoriei, ne-am stabilit într-o lume formată din sute de monede emise de guverne sau monede "fiat" (monede fiduciare - n.r.). Guvernele și băncile controlează crearea unei monede noi și apoi o distribuie într-o rețea de bănci naționale.

     Fiecare monedă fiat este la fel de puternică ca și guvernul care o controlează. Cei suficient de nefericiți pentru a trăi conduși de guverne instabile sunt blocați cu monede fiat instabile - Venezuela, Argentina și Zimbabwe sunt exemple principale. În acest sistem, băncile controlează modul în care oamenii accesează banii. Miliarde de persoane nu au acces la bănci și sunt astfel blocate din economia globală.

     În economiile moderne, ne bazăm foarte mult pe o rețea complexă de intermediari pentru a muta bani, ceea ce a creat ineficiențe masive care adesea trec neobservate. Același sistem a provocat o prăbușire financiară în 2008.

     Aceasta s-a presupus a fi doar modul în care moneda a funcționat până când Satoshi Nakamoto a lansat Bitcoin pe internet în 2009. Dintr-o dată, a existat un model pentru un tip de monedă cu totul nou. Monedele în care guvernele sunt înlocuite cu programe software inteligente și băncile sunt înlocuite de rețele globale de calculatoare anonime administrate de voluntari. Valute deschise pentru oricine are o conexiune la internet care se deplasează cu viteza informațiilor.

Elementele de bază 

     În spatele fiecărei criptomonede se află un protocol și o rețea software care permite oamenilor să transfere bani pe internet. Software-ul este distribuit pe computere din întreaga lume, creând o rețea globală. Calculatoarele din rețea validează noi tranzacții folosind un tip special de registru contabil numit blockchain - o înregistrare a fiecărei tranzacții care a avut loc vreodată în rețea.

     Bitcoin a fost prima criptomonedă din lume, dar alții precum Litecoin, Bitcoin Cash, Monero și Zcash au atins, de asemenea, niveluri semnificative de succes. Fiecare constă din propriul software distribuit în propria rețea globală care menține blockchain-uri separate.

     Calculatoarele care rulează software-ul din rețeaua fiecărei criptomonede sunt operate de voluntari, formate din persoane și instituții. Unii construiesc aplicații și afaceri pe care alții le pot utiliza pentru a accesa rețeaua - portofele digitale și schimburi. Alții îndeplinesc o sarcină vitală numită "mining", care actualizează blockchain-ul cu noi tranzacții. Minerii sunt plătiți cu criptocurrency recent apărut. Minerii Bitcoin actualizează blockchainul Bitcoin și câștigă bitcoin. Minerii Litecoin actualizează blockchain-ul Litecoin și câștigă litecoin, etc.

     Recompensele pe care le primesc minerii acționează, de asemenea, ca o modalitate în care noua criptomonedă este eliberată în circulație.

De unde provin criptomonedele? 

     Crearea unei noi monede a necesitat de obicei un guvern, susținut de o armată - Bitcoin a schimbat asta.

     Satoshi Nakamoto a făcut software-ul Bitcoin open source - asta înseamnă că oricine este liber să-l descarce și să vadă exact cum funcționează. Acest lucru a furnizat dezvoltatorilor de software din întreaga lume cu un model pentru crearea propriilor criptomonede.

     Un inginer care are cunoștințe solide despre tehnologia blockchain poate pur și simplu să descarce software-ul Bitcoin, să efectueze unele ajustări și să elibereze o nouă criptomonedă (cryptocurrency - eng.). Dacă pot să-i convingă pe mineri să-și execute noul software și utilizatorii să tranzacționeze în moneda lor, se naște o nouă criptomonedă.

     Criptomonedele precum Litecoin și Bitcoin Cash sunt pur și simplu versiuni augmentate ale software-ului Bitcoin care rulează pe propriile rețele individuale. Aceste ajustări au fost făcute pentru a rezolva ceea ce creatorii lor au văzut ca neajunsuri în cadrul sistemului Bitcoin.

     Nakamoto a conceput software-ul Bitcoin astfel încât tranzacțiile noi să fie procesate aproximativ la fiecare 10 minute și să fie create maximum 21 de milioane de bitcoins. Dezvoltatorii Litecoin au ajustat softul Bitcoin pentru a face o monedă mai rapidă mai potrivită pentru tranzacții mici - tranzacțiile noi Litecoin sunt procesate aproximativ la fiecare 2,5 minute și există o ofertă limitată de 84 de milioane de Litecoin. Tranzacțiile Bitcoin Cash sunt încă procesate la fiecare 10 minute, dar dezvoltatorii au mărit "dimensiunea blocului", permițând loturi mai mari de tranzacții.

Banii digitali 

     O concepție greșită comună este aceea conform căreia, criptomonedele sunt primele forme de monedă pur digitală. Oamenii sunt adesea surprinși să afle că doar 11,6% din totalul dolarilor americani există sub formă de numerar și bancnote de hârtie și monede  - restul fiind digital.

     Aproape 90% din totalul dolarilor americani constau în numere dintr-o bază de date.

     Bazele de date unde trăiesc aproape 90% din banii noștri sunt deținute de bănci din întreaga lume. Aceste bănci, ajutate de intermediari precum Visa / Mastercard sunt terțe părți de încredere care sunt necesare pentru a facilita majoritatea interacțiunilor noastre financiare.

     O tranzacție modernă în care Sean plătește lui Rachel suma de 100 de dolari către banca lui Sean deducând 100 USD din contul său și instruind banca lui Rachel să adauge 100 de dolari în contul ei. Numerele din bazele de date ale băncii se schimbă, dar niciun numerar fizic nu schimbă mâinile.

     Bitcoin și alte criptomonede sunt pur și simplu o modalitate prin care Sean poate să plătească digital lui  Rachel, tranzacție care se bazează pe o rețea autonomă globală, mai degrabă decât pe o bancă.

De ce sunt importante criptomonedele? 

      Deci de ce am avea nevoie de bani care nu se bazează pe bănci și guverne?

      Probabil că citiți acest lucru dintr-o țară în care sistemul financiar tradițional funcționează destul de bine. Aveți un card de credit legat de un cont bancar și probabil petreceți puțin timp gândindu-vă la banii cheltuiți zilnic. Acesta este un lux pe care o mare parte din lume nu și-l permite.

     Aproape 2 miliarde de persoane sunt "nebancare", ceea ce înseamnă că nu au acces la serviciile financiare de bază și sunt blocate din sistemul financiar global. Când nu aveți acces la serviciile financiare de bază, nu puteți acorda un împrumut pentru a începe o afacere și cel mai sigur loc pentru economiile vieții dvs. este sub o saltea. Și mai multe sunt "sub-bancare", ceea ce înseamnă că oamenii sunt forțați să utilizeze servicii financiare ne-tradiționale, cum ar fi emițătorii de bani care percep taxe de pradă. Criptomonedele sunt disponibile oricui are un smartphone și o conexiune la internet. În cazul în care smartphone-urile devin mai ieftine și accesul la internet omniprezent, criptomonedele reprezintă o alternativă puternică pentru populațiile nebancate și sub-bancate pe care sistemul actual le-a lăsat în urmă.

     A trăi într-o țară în care moneda guvernului nu își păstrează valoarea timp îndelungat nu este, de asemenea, normală pentru mulți. Venezuela este un exemplu primordial, în care politicile guvernamentale iresponsabile au dus la hiperinflație. A menține economiile vieții într-o monedă hiperinflaționistă este același lucru cu aprinderea unei hârtii în foc, deoarece are tot mai puțină putere de cumpărare în fiecare zi. Criptomonedele oferă din nou o alternativă necesară monedelor inflaționiste emise de guverne instabile și creează deja noi micro-economii pentru venezueleni și alte persoane din întreaga lume.

Construirea unei economii globale mai eficiente 

     Pe lângă furnizarea de alternative pentru persoanele nebancate și cele slab-blocate care folosesc monede guvernamentale hiperinflaționale, cryptomonedele pot aduce eficiențe în economiile moderne. 

     Trimiterea unui e-mail de la New York la Londra nu durează mai mult decât trimiterea unui e-mail către vecinul tău. Cea mai rapidă modalitate de a-ți trimite prietenului de la Londra 100 de dolari de la New York este să urci într-un avion și să le înmâneze în persoană. Acest lucru se datorează faptului că banii trimiși internațional sunt prelucrați de o mulțime de intermediari și durează 5 zile pentru a ajunge. Cu criptomonedele și pe Internetul Valorii, banii se mișcă precum e-mailul și sunt nelimitați de granițe.

     Tranzacțiile în persoană nu sunt mai simple decât cele internaționale. În timp ce treceți cardul dvs. de credit pentru a cumpăra o ceașcă de cafea se poate simți instantaneu, în spatele scenei este un proces dezordonat complex care implică până la 7 intermediari diferiți. Acești intermediari profită masiv din rolul lor, percepând comisioane comerciantului, care de obicei nu primește fonduri decât 3 zile mai târziu. Comercianții sunt obligați să transpună aceste costuri consumatorilor, umflând costurile bunurilor și serviciilor pentru toată lumea. Întreprinderile sunt adesea obligate să stabilească minimum 10 USD pentru carduri de credit, deoarece tranzacțiile mai mici sunt neprofitabile din cauza taxelor. Criptomonedele pot tăia toate aceste verigi intermediare scumpe, permițând plăților să curgă imediat de la consumator la comerciant într-o fracțiune de secundă.

Unde este valoarea? 

     Criptomonedele sunt adesea dificil de înțeles la început, deoarece sunt atât de radical diferite de ceea ce ne-am obișnuit - monedele emise de guverne și controlate de bănci. După o inspecție mai atentă a lumii creată de sistemul nostru actual, acestea încep să aibă mai mult sens. 2 miliarde de persoane nu trebuie să fie excluse din sistemul financiar. Cetățenii din Venezuela nu trebuie să fie blocați folosind monedă guvernamentală fără valoare. Banii nu trebuie să fie restricționați de granițe și șapte instituții diferite nu trebuie să fie implicate în cumpărarea unei căni de cafea.

     Deși potențialul pentru criptomonede de a rezolva aceste probleme este imens, avem un mod lent de a merge înainte pentru a avea un impact semnificativ. În starea lor actuală, volatilitatea le face dificil de utilizat pentru tranzacțiile zilnice, iar rețelele blockchain nu pot face față scării sistemelor centralizate precum Visa și Mastercard. Criptomonedele sunt încă tehnologie în stadiu incipient, iar reconstrucția sistemului financiar global va dura mai mult timp.

     Promisiunea și emoția care înconjoară criptomonedele au atras unele dintre cele mai inteligente minți din lume, atât în domeniul tehnologiei, cât și al finanțelor. Pe măsură ce resursele continuă să se reverse în aceste tehnologii noi, de pionierat, acestea vor continua să evolueze și să se integreze în viața noastră de zi cu zi. Odată ce criptomonedele își ating potențialul și valoarea reală, vom privi înapoi în zilele în care băncile și guvernele au monopolizat banii și ne vom întreba cum de le-am acceptat vreodată.


Materialul integral poate fi citit aici: https://medium.com/circle-blog/moneys-evolving-again-here-s-why-you-should-care-about-crypto-f8dd8ed2ed2b








Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți