Avertismentul lui Stephen Hawking
Cu aproape trei ani înainte de a pleca dintre noi, profesorul Stephen Hawking, unul dintre cei mai proeminenți oameni de știință din Marea Britanie, a anunțat că eforturile noastre de a crea "mașini de gândire" reprezintă o amenințare pentru existența noastră.
"Dezvoltarea inteligenței artificiale depline ar putea însemna sfârșitul rasei umane" - Stephen Hawking
Avertismentul său a venit ca răspuns la o întrebare despre o relansare a tehnologiei pe care a folosit-o pentru a comunica, care a implicat o formă de bază a inteligenței artificiale, după cum relatează artificial-intelligence.blog.
Fizicianul teoretic, care a suferit toată viața de scleroza laterală amiotrofică a neuronilor motorii (ALS), a utilizat un nou sistem dezvoltat de Intel pentru a vorbi.
Experți în învățarea mașinii de la compania britanică Swiftkey au fost, de asemenea, implicați în crearea acesteia. Tehnologia lor, folosită deja ca aplicație pentru tastatură pentru smartphone, învăța cum gândește profesorul și sugera cuvintele pe care ar fi putut să le folosească în continuare.
Prof. Hawking spunea că formele primitive ale inteligenței artificiale dezvoltate până acum s-au dovedit deja foarte utile, dar se teme de consecințele creării a ceva care să poată egala sau depăși oamenii.
"Inteligența artificială ar porni expansiunea pe cont propriu și s-ar re-proiecta în sine într-un ritm în continuă creștere. Oamenii, care sunt limitați de evoluția biologică lentă, nu ar putea concura și ar fi înlocuiți" - Stephen Hawking
În ianuarie 2015, Stephen Hawking, Elon Musk și zeci de experți în inteligență artificială din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă privind inteligența artificială, solicitând cercetări asupra impactului social asupra AI (Artificial Intelligence - n.r.). Scrisoarea afirma că societatea poate profita de mari beneficii potențiale din inteligența artificială, dar a cerut cercetări concrete despre cum să prevină anumite "capcane" potențiale: inteligența artificială are potențialul de a eradica boala și sărăcia, dar cercetătorii nu trebuie să creeze ceva care nu poate fi controlat. Scrisoarea în patru paragrafe, intitulată "Priorități de cercetare pentru inteligență artificială robustă și benefică: o scrisoare deschisă", stabilește priorități de cercetare detaliate într-un document însoțitor de douăsprezece pagini.
Scrisoarea deschisă a generat polemici aprinse în lumea științifică mondială, contradicții care sunt prezente și astăzi. Cert este că viața și-a urmat cursul, și acum inteligența artificială își face loc din ce în ce mai mult în viața noastră.
Acest material, pentru mine reprezintă un punct de plecare pentru discuțiile și considerațiile ulterioare pe care le vom purta aici despre un subiect cât se poate de vast, incitant, dar și extrem de controversat: INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ