Ambulanța 5G ar putea fi viitorul asistenței medicale de urgență

18.11.2019

     Încă de la anunțarea 5G, ambulanțele conectate au fost promovate pentru aplicarea unei conectivități super-rapide care va duce la următoarea revoluție în domeniul asistenței medicale.

     Astăzi (18 noiembrie 2019 - n.r.), Spitalele Universitare Birmingham (UHB) au efectuat o demonstrație live în care un un medic cu responsabilități directe asupra pacienților s-a conectat la o stație de lucru dintr-un spital a evaluat și diagnosticat un pacient într-o ambulanță situată la două mile distanță, folosind rețeaua 5G, care a fost dezvoltată de rețeaua British Telecom la Birmingham încă din luna mai, anunță cotidianul ZD Net, în ediția sa din 18 noiembrie.

                             Foto: Daphne Leprince-Ringuet (ZD Net on-line)

     Pacientul, desigur, era făcut din spumă și plastic; și nici BT și UHB nu au anunțat încă o dată oficială de lansare a proiectului. La începutul acestui an, O2 ( o altă rețea de telefonie britanică - n.r.) a anunțat, de asemenea, că va furniza conectivitate pentru testele care simulează răspunsurile inteligente ale ambulanței la apelurile de urgență din Bedford, deși fără a furniza detalii exacte din cronologie.

     Demonstrația, realizată La Spitalul Universitar UHB de către directorul clinic Tom Clutton-Block, a arătat o ambulanță dotată cu o cameră de 180 de grade pe care medicul de urgență o poate urmări în timp real pe un ecran de înaltă rezoluție de la stația de lucru din spital. Vehiculul este conectat la rețeaua 5G și partajează măsurători în direct ale datelor clinice, cum ar fi frecvența cardiacă a pacientului, precum și registrele medicale ale acestora. De asemenea, ambulanța transportă tehnologie cu ultrasunete pentru ca medicul să efectueze o scanare de la distanță. Pentru a face acest lucru, clinicianul folosește un joystick care controlează mâna paramedicului din vehicul.

     Printr-o mănușă robotizată, gesturile paramedicului pot fi ghidate, prin vibrații declanșate de joystick.

      "Am nevoie să o înclinați puțin mai mult spre ficat", a indicat Clutton-Block paramedicului Calum Stone pentru demonstrație, înainte de a spune că se simte "ca având o mână în ambulanță", notează redactorul ZD Net, Daphne Leprince-Ringuet. Atât medicul, cât și paramedicul pot pune de asemenea căști VR, pentru ca videoclipurile live și imaginile de aproape din interiorul ambulanței să poată fi văzute de către clinician.

      Imaginile în direct din ambulanță, în combinație cu fluxurile de imagini scanate cu ultrasunete ale traumatismelor pacientului, transmise în timp real, permit clinicianului să recunoască semnele vitale și să decidă dacă este necesară o intervenție la spital sau dacă rana poate fi gestionată direct în vehicul. "Pentru a îmbunătăți eficiența asistenței medicale, trebuie să înțelegem că nu toți trebuie să vină la spital", a spus Clutton-Block. "Cu această tehnologie, putem decide mult mai bine dacă o rană trebuie vindecată la fața locului sau dacă necesită asistență suplimentară". În cazul în care pacientul trebuie să fie operat, a adăugat el, clinicianul poate să se asigure că spitalul are chirurgii gata imediat ce ambulanța va intra pe poarta instituției.

     Cu toate acestea, este ușor prematur să vă așteptați să vedeți ambulanțele inteligente care circulă în fiecare colț al orașului, în foarte scurt timp. Clutton-Block a explicat că, contrar preconcepțiilor, acest lucru nu se datorează faptului că tehnologia este prea imatură: "De fapt, nu cred că tehnologia este foarte dificilă", a râs el. "Și în comparație cu unele echipamente spitalicești, care pot atinge sute de mii de kilograme și un preț de zeci sau poate sute de mii de lire, un set cu cască VR nu este foarte scump și cântărește doar câteva sute de grame". Ceea ce va fi mai dificil este să vă asigurați că noile instrumente sunt complet sigure de utilizat, a adăugat el.

     Natura activității Serviciului Național de Sănătate, într-adevăr, înseamnă că organizația nu își poate permite sclipiri tehnice - și că sistemul trebuie să fie în întregime fiabil.

     Explicând un caz, Clutton-Block a spus: "Nu pot să nu mă întreb uneori: sunt complet sigur că mă uit la pacientul potrivit, în ambulanța potrivită? "Există, de asemenea, în mod inevitabil, problema confidențialității. În cazul în care, în mod tradițional, medicii depun documente fizice care descriu boli și afecțiuni, o ambulanță inteligentă implică filmarea pacienților - o formă de informare mult mai personală. Chiar dacă sunt stabilite garanții adecvate pentru a proteja noile date, așa cum ar trebui să fie, Clutton-Block a subliniat că este probabil ca pacienții să se lupte la început cu ideea ca medicul lor să le privească de departe și cu o cască VR . Ca multe tehnologii noi, ar putea fi nevoie de unele convingătoare, prin urmare, înainte ca ambulanța conectată să câștige inima și încrederea publicului. Pentru Clutton-Block, acest lucru se poate întâmpla numai dacă pacienții înțeleg exact de ce tehnologia este utilizată în primul rând. 

     "Acest lucru va funcționa doar dacă pacienții vor să funcționeze", a spus el. "Dar cred că oamenii încep să accepte că trebuie să mergem înainte cu asistența medicală"


Acest material poate fi citit în versiune originală, accesând link-ul următor: https://www.zdnet.com/article/inside-the-5g-ambulance-that-could-let-doctors-treat-you-miles-from-the-hospital/?ftag=TRE-03-10aaa6b&bhid=28467381385814455927673318562011


Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți